2015. február 23., hétfő

A Szentlélek karavánja(1045) - Jelenlegi ára: 800 Ft

Első ízben 1979-ben látott napvilágot az évtized egyik legfontosabb magyar regénye, aBeatrice apródjai, Illyés Gyula tollából, amely az ő önéletrajzi és kortörténeti szálakból sodort -a történeti időt tekintve-, a Puszták népé-vel elkezdődő, majd a Kora tavasz-szal folytatodó regényfolyamának szerves része; a Hunok Párisban eseménytörténete felé vezető időköz regénye. Ez a vállalkozás -életrajz, emlékirat és kortörténet- tehát Illyés Gyula egész írói pályáján átnyúlik, s az író számára is, de minden bizonnyal olvasói számára is éppen az 1918 és 1925 közötti időszak ábrázolása jelenthette a legizgatóbb és legnehezebb feladatot, mert egy olyan nehéz és keserves korszakot kellett a történelmi tisztánlátás erejével és szépírói hitelével megidéznie, amelyről mindeddig alig-alig esett szó irodalmunkban. „ Buzgalmamat az keltette, hogy azt éreztem: a magyar nép XX. századi legsorsdöntőbb esztendeiről, ahol minden nagy bajunknak a forrása van, a szellemi élet nem adott méltó ábrázolást. Nem tudjuk, hogy mi történt, értve úgy, hitelesen nem tudjuk, mert hisz még történetileg se tudjuk világosan: mi történt a magyarsággal 1918 és 1925 között. ”  
Erre a nehéz kérdésre a felelősségteljes és személyes átélés hitelét is sugárzó, méltó írói választ, szinte elsőként, Illyés Gyula adta meg élete utolsó éveiben. A Beatrice apródjaiazonban a válasznak csak az első része volt, s az író haláláig dolgozott a folytatáson, amelyhez Adytól, az ő egyik versétől kölcsönözte. A Szentlélek karavánja címet, mert regényében éppen annak „ az ige-málhákkal rakott agyú” nemzedékének: az elbukott forradalmak nemzedékének a sorsát akarta megrajzolni, akik abban a hitreneszánszban éltek, hogy a világforradalommal meg lehet váltani az emberiséget a bűntől.  
A regény nem készült el teljesen, de a különböző dossziékból, az író hagyatékából előkerült fejezet-szigeteket Illyés Gyula nyilatkozatai és a kézirat logikájának az útmutatása alapján Száraz György restaurálta oly sikeresen, hogy az olvasó a teljes Illyés-művek élményét éli át, miközben nyomon követi az író és nemzedéke más szereplőinek a sorsát, harcait, reménykedéseik es csalódásaik történetét e posztumusz regény lapjain.
(1045)


Jelenlegi ára: 800 Ft

Az aukció vége: 2015-03-16 11:32
. A Szentlélek karavánja(1045) - Jelenlegi ára: 800 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése